tisdag 19 februari 2019

Vecka 8

Donnerstag - UVS-Tag

1. 
Gå in på Alles Deutsch 7 - Tiere på webben HÄR 
Repetera genom att läs/lyssna på Mein Lieblingstier + Auf die Pfoten, fertig, hopp!. Testa läs- hörförståelse genom att göra lucktext + textförståelse. 

Gör samma med Mein Zuhause HÄR

Du kan även repetera grammatikövningarna på samma sida


2.
Gå in på följande länkar och bygg upp ditt ordförråd:

ORD 1

Du kan testa dina kunskaper HÄR




Dienstag + Freitag

Film - Drömlaget

fredag 8 februari 2019

Vecka 7

Freitag
Glosförhör
Hörübung
Tarzan

Donnerstag

Starka verb sid 70-75 övningsboken

Dienstag

Ding der Woche

Wattwanderungen

Från norra Danmark och ned över Nordtyskland vidare till Nederländerna sträcker sig en zon av tidvatten. Området heter Wattenmeer, eller Vadehavet på svenska. Det är ett bälte av lerpölar och öar (Frisiska öarna) och en fantastisk biologisk variation. Speciellt det varierade fågellivet har placerat området på UNESCOs världsarvslista. Sälar ligger på sanddynorna och sjölejon i de grunda områdena. Vid ebb (lågvatten) drar sig havet tillbaka flera kilometer och lämnar 5-15 km platt havsbotten...helt framme att promenera eller rida på. Det finns speciella guider som känner till tidvattnet väl och som tar med sig grupper av turister ut på vandringar på havsbotten. Vattennivåerna kan skifta snabbt, så en erfaren guide är bäst att ha med sig. 

Kom ihåg att ta av dig skorna!

Das Wattenmeer - UNESCO 
Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer

(UNESCO - En FN-organisation som bl a utser områden i världen som är av särskilt betydelse för mänskligheten. När ett område utses till världsarv är det viktigt att bevara det)

Wattausritt in Sahlenburg











Mit dem Fahrrad durch Berlin sid 76 uppgift B övn. boken
Starka verb sid 70-75 övningsboken

fredag 1 februari 2019

Vecka 6

Freitag
Kreuzworträtsel - muntligt
Tarzan 

Donnerstag

PROV


Dienstag

Ding der Woche

Tyska skådespelare i Astrid Lindgrens filmer


Pippi-filmerna gjordes med en massa tyska pengar – svensk Filmindustri var inte säkra på att det där projektet skulle kunna spela in de investerade pengarna och ville därför ha medfinansiärer. Tyskarna älskade Astrid Lindgren redan då, men ställde som motkrav att ett antal tyska skådespelare skulle få roller.
Därför spelas de båda skurkarna Dunder-Karlsson och Blom av Hans Clarin och Paul Esser. Och därför spelades Prusseluskan av Margot Trooger. Och därför spelade för övrigt också Krösa-Maja i Emil-filmerna av en kvinna med det fantastiska namnet Carsta Löck.
Dessa tyska skådisar lärde sig replikerna på svenska och sen dubbades de av svenska skådespelare för den svenska marknaden. På den tyska marknaden dubbades de också, eftersom tyskarna dubbar allt. Så både i Sverige och i Tyskland rör sig Prusseluskans läppar i otakt med hennes repliker. Vilket är extra otacksamt eftersom Margot Trooger hade en ovanligt stor mun.


Så gick det till förr. Och så går det för övrigt till fortfarande. Både Beck och Wallander träffar ibland på skurkar vars läppar säger nånting helt annat än ljudet som kommer ifrån dem. Återigen heter den riktiga skurken i sammanhanget De Tyska Medfinansiärerna.


Träna på till provet. Träna på Alles Deutsch 7 - online

Övningsboken sid 76: Wohin in Berlin?
Läs die Ansichtskarte sid 68 textboken - svara på frågorna till Textarbeit